Авторът на "Розово сърце":

Доматите се нуждаят от редовно пръскане

Доматите се нуждаят от редовно пръскане

Интересът към новия български сорт домати - „Розово сърце“, е изключително голям, съобщи за AgroLife неговият автор доц. д-р Даниела Ганева. Щандът на Института по зеленчукови култури „Марица“-Пловдив на изложението „Агра“ се зарежда непрекъснато със семена, вървят продажбите в института, предоставя се материал и на всички агроаптеки, които проявяват интерес. 

Покупката на качествените семена обаче е само първата стъпка към получаването на добра реколта. Оттук нататък са нужни много грижи, внимание и постоянство, предупреждава доц. Ганева. Ето какво коментира тя пред AgroLife:

Добре е да се знае, че доматите са култура, която се напада от много болести и неприятели. Няма сорт, който е генетично устойчив към всички болести. Често климатичните условия допринасят за развитието им. От значение е и състоянието на съседните посеви. Има случаи, при които независимо от провеждането на всички необходими  растително-защитни мероприятия, растенията се разболяват поради това, че съседните градини не се обработват и пръскат. Затова е трудно да получите продукция без торене и пръскане с фунгициди и инсектициди.

Добре е да се знае, че местните популации и сортове са формирани под влияние на продължителен естествен или изкуствен отбор и се приспособяват по-добре към неблагоприятните условия на съответния район. Те обаче притежават и някои недостатъци. В сравнение със съвременните са по-слабо отзивчиви на висока агротехника, в резултат на което продуктивността им е сравнително ниска. Ето защо се отглеждат предимно в личните стопанства на малки площи.

Местните сортове обаче се включват все по-активно в селекционните програми, тъй като през последните години консуматорите са недоволни от лошите вкусови качества на масово предлаганите домати и търсят автентичния български вкус.

През последните години например розовите домати са сякаш на мода. Причината е, че  кожицата им е по-нежна, а месестата част на плода е плътна, без целулоза. На пазара обаче вече се предлагат и розови домати, чиито вкусовите качества не са много добри. Това често е свързано с повишаване на твърдостта и съхраняемостта на плодовете. Лошият вкус понякога зависи от климатичните условия, от начина на съхранение и от степента на зрелост, в която плодовете са били откъснати.

"Затова считам, че цената на розовите домати е неоправдано по-висока от тази на червените", посочва доц. Ганева.

09:00ч. 26.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.