МЗХ променя схемите за обвързана подкрепа:

Допълнителна помощ за малките и средните стопанства

Допълнителна помощ за малките и средните стопанства

За първи път се набляга на планинското земеделие и животновъдство.

Ръст на всички площи с трайни насаждения се отбелязва на територията на цялата страна, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде Радио "Фокус".

Увеличението се дължи на схемите за обвързана подкрепа, а промените в тях бяха обявени от земеделското министерство във вторник, припомни министър Танева.

„Надявам се, че това, което обявихме преди два дни ще даде допълнителна подкрепа на малките и средните по размер стопанства“, допълни Танева.

До момента има пет постъпили предложения. И петте са от сектор „животновъдство“, уточни министърът.

„Срокът за нотификациите е 1 август, а в самите промени има три основни акцента. За първи път наблягаме на планинското земеделие и животновъдство. Досега такива инструменти за подкрепа не съществуваха, а сега имаме възможност да дадем възможност за развитие на основния поминък в тези райони “, коментира Десислава Танева.

Тя допълни, че се фокусира и върху малките и средни земеделски стопанства. Ще се въведе модулирана ставка за плащане. Тя ще важи за стопанства до 30 хектара за растениевъдството, за животновъдството – до 250 крави и биволи и 300 за овцете.

Десислава Танева бе в сливенското село Гавраилово, където се провежда традиционния фестивал „Златна праскова“.

20:40ч. 28.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.