:

Допълнителни субсидии за стари български сортове плодове и зеленчуци  

Допълнителни субсидии за стари български сортове плодове и зеленчуци   

Ще се кандидатства в рамките на директните плащания на площ от 1 март до 15 май.

Земеделските стопани ще получават допълнителни субсидии по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 г., ако отглеждат стари български сортове плодове и зеленчуци.

Подпомагането е на обработваема площ по мярка 10 „Агроекология и климат“ от програмата. За субсидиите се кандидатства в рамките на директните плащания на площ от 1 март до 15 май.

Мярката е нова и затова до момента интересът е слаб, заяви пред журналисти зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, който бе лектор на ІІІ конференция „Добрата храна е сила“ в Софийския университет.

„Подпомагането е специфично за сортовете, които са обект на генетична ерозия и вече по икономически причини не се предпочитат от българските производители. Тяхната обработка е по-скъпа, а и търговските вериги не ги искат. Но пък са сортовете вкусните български продукти от миналото“, обясни Грудев.

Чрез това подпомагане ще се компенсира частично загубата на доход и на икономическа стабилност на производителите, ако се заемат с плодове и зеленчуци, които губят в конкуренцията с новите модерни хибридни сортове.

Традиционните сортове се пазят в генобанките на институтите към Селскостопанска академия.

Размерът на субсидиите е:

- за полски култури - 223,95 евро/ха,

- за трайни насаждения – 787,39 евро/ха,

- за зеленчуци – 429,48 евро/ха

- за ароматни и медицински култури – 536,86 евро/ха.

В списъка със застрашени от изчезване сортове са включени силистренските ранна и късна кайсия, краставиците „Гергана“, капиите „Куртовска“ и „Новоселска“, доматите „Невен“, „Идеал“ и „Триумф“, зелето „Балкан“, ябълките „Петровка“, бялата маслодайна роза, някои сортове лавандула.

От билките в списъка са включени блатно кокиче, мента и невен. По мярката се финансират и застрашени от изчезване местни породи животни.

 

16:44ч. 18.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.