Прогноза:

До две седмици цената на яйцата ще се регулира

До две седмици цената на яйцата ще се регулира

 

Дефицит на пазара вдига цената на яйцата. Това каза бившият председател на Комисията по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

В момента на едро по борсите в София яйцата вървят по 28 ст. за бройка. Това е висока цена, но е в интерес на малките ферми, коментира Стойчев. Според него българските  производители изнасят продукцията си и това води до недостиг  в предлагането. Пазарът обаче ще регулира цените. Пикът ще продължи не повече от две-три седмици, категоричен е Стойчев.

Според председателя на Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков в този сезон има обичайно дефицит на размери L и M, тъй като върви подмяна на стадата от птици носачки. Това означава, че около 3 млн. кокошки са млади, а както е известно, младите кокошки снасят по-дребни яйца. 

Върху бранша се отразиха и други катаклизми.  Унищожиха се над 100 хил. птици заради наличието на препарата фипронил в продукцията и 70 хил. птици заради птичи грип, посочи Белоречков.  Той обаче отбеляза, че миналата година бе много тежка за производителите, които продаваха почти на себестойност.  Така че поскъпването сега ще им се отрази благоприятно.

07:23ч. 08.11.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.