Тънкости:

До края на май се прави пролетно присаждане на лозници

До края на май се прави пролетно присаждане на лозници

Ако не харесвате сортовете лози, които имате в градината, може да ги ашладисате - от 10 май се присаждат лозници на зелено. Това посочи пред AgroLife Атанас Геотенов от гр. Септември. Той е известен сред съгражданите си, а и далеч извън пределите на града, като човек с лека ръка, на който всичко се хваща.

„Взимали са ме с кола и са ме водили чак до Варна. От цяла България ме търсят да им ашладисвам овошки и лози. Уча много хора, но е трудно, това е дарба, казва бай Наско. - Като отвориш една рана, при някои овошки мъзгата изчезва за 20 секунди, а на други още по-бързо и като не знаеш, и се бавиш, нищо не става. Трябва бързо пипане, в това е чалъмът“, казва овощарят.

Присаждането е зимно, пролетно и лятно, като има 4-5 начина за извършването му, съветва той.

„Имам маса с инструменти като на лекарски операционен блок, защото дърветата са като хората, имат същата нужда от грижи и внимание, само дето не могат да говорят“, обяснява бай Наско, който има в градината си всякакви екзотични растения. На една слива е присадил за експеримент праскова, кайсия и череша. И когато цъфне напролет, е с приказна премяна. Хората идвали да  си правят снимки с чудното дърво.

През март лозите се присаждат преди активното сокодвижение, защото ако соковете текат много силно, има опасност да загният пъпките. След това към 10-12 април може да се прави отново зимно присаждане. Лозата, върху която ще присаждаме, може да е тръгнала, но калемите трябва да не са облистени, затова пръчките се взимат още през февруари и се държат в хладилник. Те трябва  да са диаметър 8-10 мм дебелина. Калемът се реже на 2 пъпки, после  се подостря, без да се премахва кората. Подложката се цепва с остър нож - около 2-3 см под формата на буквата Т. Внимателно с отвертка се отваря цепнатината и се поставят внимателно калемите, като кората на подложката и калема трябва да съвпада. След това раната се покрива с овощарска замазка отстрани и отгоре и се увива с изолирбант, за да се пристегне леко мястото над раната.

"Като се прихване калемът, след 15 дни режа дивото, до есента изкарва филизи и през пролетта започва да ражда. Така се печели една година", допълва овощарят.

Присаждането на зелено може да става до 30 май, като целта е новите филизи да добият нужната дебелина. Атанас Геотенов казва, че на една лоза може да сложи и 10 сорта,  а само за 20 минути може да каже дали операцията по прихващането е минала успешно.

15:04ч. 24.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.