Добре е да знаете:

До 15 август се прави зелена резитба на малините

До 15 август се прави зелена резитба на малините

Не пропускайте зелената резитба на малините, защото от нея до голяма степен ще зависят добивите ви през следващата година. Тя се извършва от средата на юли до средата на август и целта й е да се разредят издънките. Тези, които са достигнали височина 1,60 м, се съкращава с 20-30 см,  а плододавалите се изрязват и изгарят.

Тази манипулация осигурява на растенията добро развитие. Те оформят пъпките си за следващата година, успяват да натрупат повече хранителни вещества и се подготвят за по-добро презимуване.

Ремонтантните сротове – „Люлин“  и „Есенна позлата“, плододават през август. Затова при тях резитбата се извършва след прибиране на плодовете. Растенията се изрязват на височина 4-5 см.

Друга важна операция в този сезон са поливките. Те са задължителни, особено за по-сухите райони на страната. Това не бива да се пропуска, защото издънките няма да могат да узреят добре и ще измръзнат през зимата.

Изключително важно е и окопаването, защото почвата около растенията е уплътнена, до корените не достига достатъчно кислород, както и влага. Така трудно се развиват нови издънки, от които се очаква реколта през следващата година.

Окопаването трябва да е плитко – на не повече от 5-8 см дълбочина. Не се внасят торове за подхранване, за да не се удължи вегетацията на растенията.

Торенето се извършва при есенната обработка на почвата на дълбочина 16-18 см в средата на междуредията и на разстояние 5-8 см от растенията.

Дотогава може да се наложи още едно окопаване, ако се получи затревяване и образуване на почвена кора.

07:57ч. 11.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.