
Не пропускайте зелената резитба на малините, защото от нея до голяма степен ще зависят добивите ви през следващата година. Тя се извършва от средата на юли до средата на август и целта й е да се разредят издънките. Тези, които са достигнали височина 1,60 м, се съкращава с 20-30 см, а плододавалите се изрязват и изгарят.
Тази манипулация осигурява на растенията добро развитие. Те оформят пъпките си за следващата година, успяват да натрупат повече хранителни вещества и се подготвят за по-добро презимуване.
Ремонтантните сротове – „Люлин“ и „Есенна позлата“, плододават през август. Затова при тях резитбата се извършва след прибиране на плодовете. Растенията се изрязват на височина 4-5 см.
Друга важна операция в този сезон са поливките. Те са задължителни, особено за по-сухите райони на страната. Това не бива да се пропуска, защото издънките няма да могат да узреят добре и ще измръзнат през зимата.
Изключително важно е и окопаването, защото почвата около растенията е уплътнена, до корените не достига достатъчно кислород, както и влага. Така трудно се развиват нови издънки, от които се очаква реколта през следващата година.
Окопаването трябва да е плитко – на не повече от 5-8 см дълбочина. Не се внасят торове за подхранване, за да не се удължи вегетацията на растенията.
Торенето се извършва при есенната обработка на почвата на дълбочина 16-18 см в средата на междуредията и на разстояние 5-8 см от растенията.
Дотогава може да се наложи още едно окопаване, ако се получи затревяване и образуване на почвена кора.