Танева обещала:

До 15% по-високи заплати в агенцията по храните

До 15% по-високи заплати в агенцията по храните

Заплатите на специализираната администрация в агенцията по храните (БАБХ) ще бъдат увеличени с до 15%. Това е заявил министърът на земеделието Десислава Танева на среща с представители на КТ „Подкрепа“, обяви синдикатът. Разпределението на средствата ще се извърши съгласно Наредбата за атестация на служителите в държавната администрация.

При икономия на средства ще има и бонуси под формата на допълнително материално стимулиране, заявила Танева. Обсъждана е възможностт следващата година отново да има с до 15% увеличение на възнагражденията.

Срещата е следствие на писмо, изпратено от синдиката до министър Танева в началото на седмицата. В него от членовете на „Подкрепа“ изразяваха недоволство, че ръководството на министерството е заявило, че ще бъдат вдигнати заплатите на хората, които работят „на терен“, а възнагражденията на работещите в 29-те лаборатории на БАБХ са мизерни, все едно те не работят „на терен“.

Така възникнал парадокс в началото на 2016 г. работещите в системата хора без основно образование, но с дълъг трудов стаж, да получават по-високо заплащане от специалисти с висше и средно образование. Хигиенист на минимална заплата 420 лв., но с 30 години стаж, получавал на практика колкото новоназначен ветеринарен лекар или асистент без трудов стаж – 550 лева. Кандидатите за доцент или професор пък сами плащали разходите по процедурата, като средствата се предоставяли като „дарение“.

16:38ч. 03.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.