Полезно:

До 2 лева върви стрък арония за посев

До 2 лева върви стрък арония за посев

Между 1,50 и 2 лв. е цената на аронията в сезона на активно търсене на посадъчен материал. Интересът към създаване на насаждения от тази култура продължава, въпреки че през последните години имаше много разочаровани фермери. Причината е, че печалбите не идват бързо.

Инвестицията в 1 декар арония е около 2000 лв., което е над четири пъти повече от вложенията в декар с лавандула например. Брането на витаминозния плод става на ръка, докато лавандулата се прибира с комбайни. Повече са и грижите в периода на вегетацията. В последните години климатът в България показва склонност към засушаване, затова на аронията трябва да се извършват редовни поливки. Ако това не се прави, плодовете издребняват и не са сочни. Заедно с напояването обаче идват и вредителите, освен това почвата трябва редовно да се окопава и плеви.

Не е лесен и пласментът. В чужбина плодът се продава трудно, докато за лавандулата има осигурени външни пазари.

Вероятно затова днес желаещите да инвестират в лавандула са много повече, отколкото тези, които са готови да отглеждат арония. В планинските и полупланинските райони обаче тя е добра възможност за семеен бизнес, затова в Кюстендилско и Ботевградско има интерес към създаване на нови насаждения. 

09:15ч. 16.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.