Светкавичен проект:

До 40 дни изплащат 10,2 млн. лв. на животновъдите

До 40 дни изплащат 10,2 млн. лв. на животновъдите

В рамките на следващите 40 дни животновъдите трябва да получат допълнително подпомагане от 10,2 млн. лв.

Това става ясно от проект за наредба на земеделското министерство, публикувана в сряда вечерта. Така земеделското министерство демонстрира светкавично, че ще изпълни ангажимента, поет същия ден на среща с животновъди и преработватели.

Според проекта, в срок до 30 април 2016 г. Държавен фонд "Земеделие" трябва да изготви и представи на министъра на земеделието и храните доклад за изплатеното допълнително подпомагане. Докладът трябва да съдържа:

  1. Общия размер на изплатената сума и общия брой на лицата, получили подпомагане;

  2. Размерите на изплатените суми и броя на лицата, получили подпомагане;

  3. Типа на получателите на подпомагането.

Проектът е внесен от ресорния зам.-министър Цветан Димитров. В мотивите си той посочва, че с Наредба № 21 от 12 ноември 2015 г. за условията и реда за предоставяне на извънредно подпомагане на производителите на животински продукти, засегнати от кризата в сектора бяха уредени следните схеми за разпределение на извънредната финансова помощ:

  1. Подпомагане за реализирани и декларирани от изкупвачите и производителите на краве мляко доставки и/или директни продажби през квотния период 2014/2015 г.

  2. Подпомагане на брой млечни крави в стопанството.

  3. Подпомагане на брой овце-майки и кози-майки в стопанството.

  4. Подпомагане на брой биволици в стопанството.

    „До момента национално финансиране е предоставено само по схема 3 - Подпомагане на брой овце-майки и кози-майки в стопанството, в размер на 1 541 165 лв. Това дава възможност, по същите схеми, на производителите на краве мляко и на земеделските стопани да бъде дадено допълнително извънредно подпомагане, финансирано с национални средства, в размер на 10 201 655 лв.“, посочва Цветан Димитров. Понижаването на изкупните цени на суровото краве мляко започна от септември 2014 г., отбелязва той. Според него средната изкупна цена в България през януари 2016 г. е с 1% по-ниска спрямо декември 2015 г. и с 10% под нивата от януари 2015 г. и в момента е най-ниската за месец януари през последните 5 години. Аналогична е ситуацията и в овцевъдството и биволовъдството. „Считам за целесъобразно предоставяне на животновъдите в България на допълнително подпомагане в размер на 10 201 655 лева, финансирано от националния бюджет“, посочва той. Средствата ще се предоставят от остатъчния ресурс по перо „Субсидии за нефинансови предприятия“ на Държавен фонд „Земеделие“.

 

08:39ч. 24.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.