Бъдещето:

Дронове, сензори и роботи внедряват в земеделието

Дронове, сензори и роботи внедряват в земеделието

Фермерството вече няма да е същото, както преди. Вместо навън на полето, работата ще се извършва в контролни зали, като се анализират данни, получени от дронове или сензори за следене на растенията, почвата и дори добитъка. Брането ще се осъществява дистанционно, с роботи.

Тези и други подобни идеи може и да звучат като фантастика, но се очаква да се наложат категорично в селското стопанство през следващите 15-20 години, сочи доклад на консултантската фирма Boston Consulting Group.

Нуждата да се произвежда повече храна за нарастващото население, потребителските вкусове, желанието за ограничаване употребата на химикали и за насърчаване на биологичното разнообразие провокират промени в сектора. Част от иновациите са вече достъпни под някаква форма, други технологии пък са в процес на разработка.

Ето кои са петте технологии, които са определящи за бъдещето на земеделието:

Дронове

Навлизането на високите технологии става все по-широко разпространено във фермерството, а наблюдението на насажденията от небето е следващата стъпка. Въпреки че за дронове в земеделието се говори от няколко години, сега приложението им започва да изглежда наистина реално.

Най-вече заради перспективата, че използването им в крайна сметка ще доведе до по-голяма ефективност на добивите. Причината е, че с дронове може лесно да се осъществява наблюдение и контрол, съответно насажденията да се поддържат здрави, на относително ниска цена.

Сензори

Уредите за наблюдение на почвата и носенето от крави на датчици, например за отчитане на топлина, показват, че използването на сензори във фермерството не е нещо ново. Очаква се обаче те да станат все по-усъвършенствани с годините.

Една от последните разработки, която привлече медийното внимание, е BeansIoT – 45-милиметров сензор с форма на зърно, който може да бъде поставян в силози, за да отчита температурата и влажността в тях. Това би спомогнало за по-доброто съхранение на произведената продукция.

Роботи

Тенденциите сочат, че роботите ще бъдат широко разпространени в следващите години – както автоматизираните машини за работа на полето, така и малки роботи, изпълняващи задачи като плевене и бране.

Те биха могли например да осигурят по-добра грижа за растенията и биха били полезен ресурс при недостиг на работна ръка.

Промяна на гените

Развитието на молекулярната биология прави възможно все по-усъвършенствано да се внедряват нови или да се променят наличните гени на растенията. Това може да доведе например до рязко увеличаване на устойчивите на болести сортове, без да се налага употреба на химикали.

Координирани системи за следене

Макар отделните технически нововъведения да навлизат усилено в селскостопанския сектор, мнозина виждат бъдещето в комбинираното им използване. Идеята е роботи, сензори, следене от GPS карти, снимки от дронове и др. да бъдат използвани заедно, в общи, координирани системи.

21:44ч. 30.07.2016г.
Д

Здравейте, Бих искала да попитам кой е автора на тази публикация, за да мога да го цитирам в димпломната си работа?

Дар
11:39ч. 08.01.2020г.

Оставете коментар: