:

Дъб в Силистра стана „Дърво с корен 2015”

Дъб в Силистра стана „Дърво с корен 2015”

Ще представи България в международния конкурс “Европейско дърво на годината 2016″, където ще се състезава с първенците на още 13 държави.

Дъбът от Дунавския парк в Силистра е победителят в конкурса “Дърво с корен 2015″, организиран от Фондация “ЕкоОбщност”. Столетникът ще представи България в международния конкурс “Европейско дърво на годината 2016″, където ще се състезава с представителите на още 13 държави.

Той ще получи и диагностичен преглед от специалисти, който ще установи от какви грижи има нужда дървото, за да бъде подобрено състоянието му.

Победителят в „Дърво с корен 2015“ беше номиниран от Невяна Маринова от Силистра. Тя описа дървото така:

“Ще ви представя един дъб, част от най-стария градски парк в България – Дунавския парк в Силистра… или каквото е останало от него. Дъбът е над сто годишен, но все още няма табелка, че е защитен за да бъде опазен… Смята се, че самият Дунавски парк е основан през 1870 г. През 1991 г. е обявен за природна забележителност с национално значение.

Дъбът заема огромно място в нашето ежедневие, винаги около него има хора, за да събират енергия, сили и животворен заряд, но какво правим за опазването му… И до ден днешен не е защитено. Миналата година „обновяваха“ другата част на парка. Така си отидоха дълголетници, а тези които останаха са с отворени рани от огромните машини, които работиха там… Облъскани, орязани и вече са гниещи и болни.

Писмото ми е и като зов за помощ – да опазим малкото което ни е останало”, пише Невяна Маринова.

Дъбът от Силистра спечели надпреварата с гласовете на 884 души от общо над 3 600 гласували. На второ място, със 777 гласа остана лечебният ясен от манастира “Св. Панталеймон” в местността Голо бърдо, Перник, а на трето, с 678 гласа, е чинарът от с. Петково, област Смолян.

В конкурса тази година имаше и три допълнителни категории. За “Вековните дървета говорят” журито на “Дърво с корен 2015″ посочи трима финалисти, между които протече онлайн гласуване. Победител стана дъбът на Йордан Радичков от бившето село Калиманица, област Монтана, номиниран от Бойка Серафимова от Монтана.

В другите две допълнителни категории победителите бяха излъчени директно от журито на конкурса.

В категория “Млад природолюбител” наградата взеха учениците от Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък, които се грижат за екопарка в двора на училището. В категорията за доброволец-залесител, която е нова за конкурса, беше отличена Илияна Тенева от София за разказа и за залесяването в местността Меча поляна на Витоша.

Журито реши да връчи и една специална награда – за секвоята от град Карлово, номинирана от Атанас Янев, също от Карлово.

22:50ч. 16.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.