:

Дъждовете бавят сеитбата на есенниците

Дъждовете бавят сеитбата на есенниците

Обилните дъждове в края на септември бавят сеитбата  на есенниците, съобщи членът на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите  в България Ангел Вукодинов.  

Нивите край Пловдив са все още мокри, което затруднява прибирането на царевицата и слънчогледа. Така площите не могат да бъдат освободени навреме и земята да бъде подготвена. Лоши са и прогнозите за следващата седмица, което ще затрудни допълнително работата на земеделските  стопани, каза Вукодинов. Все пак до момента в региона са засети около 30% от площите. Работата на полето обаче трябва да приключи най-късно до началото на ноември, за да се очаква добра реколта.

Подобна е и ситуацията в Централна и Северна  България.

Два дни сяхме и сега се върнахме в началната точка, каза Димитър Мачуганов,  който обработва  над 30 хил. дка  край Летница. Сеитбата върви трудно, защото земята е мокра. Ако процесът се забави, семената няма да покълнат дружно, посевите няма да се развият добре и това да се отрази на добивите. Оптималните условия за сеитба в този район на България са от 20 септември до 20 октомври, допълни фермерът.

Проблемите в Софийско са също традиционни за последните години, тъй като царевицата и слънчогледът в този район на България зреят по-късно. Това води до късно прибиране на продукцията, късна сеитба, а оттук и идват и по-ниските добиви. Оптималният срок за сеитба тук  е от 15 септември до 15 октомври, но това не се спазва, коментираха агрономи.

09:05ч. 08.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.