:

Дъжд и градушки съсипаха доматите край Пловдив и Пазарджик

Дъжд и градушки съсипаха доматите край Пловдив и Пазарджик

Бурята, която вилня в Южна България на 12 септември, съсипа продукцията на десетки зеленчукопроизводители в Пловдивско и Пазарджишко.

„Пораженията са сериозни, полетата край Шишманци и Раковски бяха наводнени, което попречи продукцията да се прибере навреме, коментира Теодора Тасева, мениджър продажби в „Томатоярд“. Компанията има модерна консервна фабрика в Пазарджик и е най-големият преработвател на домати в страната. Според Тасева поразени са около 60 на сто от зеленчуците и за съжаление много хора няма да могат да върнат инвестициите си.

В търговията на дребно бедствието може да не се усети, тъй като доматите от тези райони отиват предимно към борсите и консервните комбинати, но за преработвателите ударът е тежък, допълни Тасева. Добре е все пак, че фермерите, с които работим, имат застраховки. Това е и едно от условия на „Томатоярд“ за сключване на предварителни договори.

През този сезон изкупната цена на доматите е на нивата от м.г - около 140 лв. за тон. От „Томатоярд“ уверяват, че въпреки проблемите ще изпълнят поетите ангажименти към производителите.

21:26ч. 23.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.