:

Дълбоката оран на почвата в Южна България ще приключи в рамките на месец

Дълбоката оран на почвата в Южна България ще приключи в рамките на месец

Дълбоката оран на почвата в Южна България ще приключи в рамките на месец. Това каза Светослав Русалов, регионален председател в Пловдив и член на Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите. По думите му, към настоящия момент жътвата на слънчогледа е приключила почти на 100 %, а жътвата на царевица се бави поради неблагоприятните климатични условия.

„Добивите от слънчоглед и царевица тази година са по-ниски спрямо миналата година с около 30 %, но това няма да повлияе негативно върху фермерите и те ще могат да се справят”, коментира Русалов. На въпрос дали ще са необходими повече средства за добър старт на следващата селскостопанска година регионалният председател в Пловдив и член на Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите отговори, че като добра земеделска практика е необходимо площите да бъдат наторени и подготвени, за да се получат по-добри резултати.

„Всеки фермер решава сам доколко ще може да отдели средства, за да може да постигне по-добър ефект и добив, надграждайки резултатите от минали години”, каза още Светослав Русалов. Според него все още е твърде рано да се правят прогнози за следващата селскостопанска година, но фермерите от Южна България се надяват през 2016 година климатичните фактори да са по-благосклонни към тях и да успеят да реализират нормални, дори и по-добри от миналогодишните, добиви.

13:39ч. 12.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.