Опасност :

Дълбокият сняг крие рискове за житните култури

Дълбокият сняг крие рискове за житните култури

Снегът, който в повечето райони на страната се задържа повече от 50 дни, крие риск за житните култури. Народът е казал – дебел сняг, дебел комат.  Но когато снежната покривка се задържи прекалено дълго, без да се топи, житото се задушава и се създават условия за развитие на бактерии. Това се случва изключително рядко, затова никой не застрахова площите си срещу рисковете „задушаване“ и „запарване“, което означава, че стопаните няма да получат обезщетения за евентуални щети.

Състоянието на есенниците ще се установи до две седмици. Ако има поражения, площите трябва да се подхранят, за да може растенията да преодолеят стреса.

Ще се види какви ще бъдат пораженията и върху овощните насаждения – праскови, касии, бадеми, както и върху десертните сортове грозде, но със сигурност ще има измръзнали пъпки и клони.

Според експерти големите застудявания и снегове през тази година показват, че зачестяват екстремните явления. Хубавото е, че засега снеготопенето върви слабо и няма риск от наводняване на площите. Ще е много опасно, ако затоплянето тръгне внезапно, ако пролетта „бухне“, защото  бързото размразяване може да порази проводящите тъкани на растенията.

Тези, които са загърлили лозите и са белосали дръвчетата си, ще понесат по-малко щети, тъй като белосаната кора отблъсква лъчите и се затопля постепенно.

 

21:10ч. 02.02.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.