За първи път:

Държавата заделя 14 млн. лв. за изкупуване на малки гори от частници

Държавата заделя 14 млн. лв. за изкупуване на малки гори от частници

През 2015 г. са рехабилитирани и построени 178 км горски пътища, от които 32 км в полза на националната сигурност в района на българо-турската граница.

Рекордна е инвестицията в залесяване тази година, обяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов при откриването на Седмицата на гората в Стара Загора, съобщи официалният сайт на ведомството.

Доц. Костов посочи, че предвидените за залесяване горски площи са близо 20 хиляди декара, което е с  28% повече от миналата година.

Заместник-министърът съобщи още, че през тази година са предвидени и други големи инвестиции за отглеждането на горите без материален добив, като най-важната е закупуването на горска техника и направата на горски пътища.

През 2015 г. са рехабилитирани и построени 178 км горски пътища, от които 32 км в полза на националната сигурност в района на българо-турската граница. Тази година е предвидено да се реконструират и завършат над 210 км горски пътища.

Още 900 хиляди хектара трябва да бъдат сертифицирани през тази година - така над 50 процента държавни гори ще са сертифицирани.

За първи път през тази година са предвидени и средства в размер на 14 млн. лева за изкупуване на малки, неефективни парцели недържавни гори от собственици, които нямат възможност да ги стопанисват.

Заместник-министърът информира, че до края на годината предстои приемането на Наредбата за оценка на екосистемните ползи от горите и тяхното остойностяване.

 

15:59ч. 04.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.