:

Държавите в ЕС не ще могат да отказват внос на фуражи с ГМО

Държавите в ЕС не ще могат да отказват внос на фуражи с ГМО

Комисията по околна среда в Европарламента се хвана за разликата между "отглеждане" и "употреба", за да прокара решението в пленарната зала.

Националните правителства в Европейския съюз няма да могат да забраняват вноса на фуражи, които съдържат генно-модифицирани организми. Това реши Комисията по околна среда на Европейския парламент, съобщиха световните медии.

Това е отказ от намерението на Европейската комисия да процедира както при въпроса за отглеждането на генно-модифицираните култури, при който държавите-членки получиха възможност да се откажат. България бе сред 19-те страни, които забраниха отглеждането на такива култури.

Комисията по околна среда обаче се позовава на разликата между отглеждане и употреба. Освен това фермерите на Стария континент са до голяма степен зависими от вносните протеинови фуражи, изтъкна докладчикът по темата, италианският депутат Джовани ла Вия.

Забраната за внос само в отделни страни би затруднила сериозно общия пазар и противоречи на предписанията на Световната търговска организация. Според докладчика недостигът на генетичномодифицирани соя и царевица е сериозна опасност за животновъдството в Европа.

При встъпването си в длъжност Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бе обещал цялостна преработка на правилата за ГМО. Парламентарната екокомисия обаче настоява да няма промяна при вноса на фуражи.

Предстои гласуване в пленарната зала, където се очаква решението на комисията да бъде потвърдено.

 

17:18ч. 18.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.