:

Евродепутати искат ограничения за трансмазнини в храните

Евродепутати искат ограничения за трансмазнини в храните

Трансмастните киселини могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, безплодие, Алцхаймер, диабет и затлъстяване.

Европейският съюз да постави задължителни ограничения за промишлено произведените трансмастни киселини – това се посочва в резолюция, гласуванa от Европейския парламент, съобщава Ивестор.бг.

В резолюцията се отбелязва, че трансмастните киселини могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, безплодие, Алцхаймер, диабет и затлъстяване. Те са свързани най-вече с потреблението на промишлено произведени, частично хидрогенирани масла.

Евродепутатите се позовават на данни от Европейската комисия, според които само един от трима потребители в ЕС знае какво са трансмастни киселини. Според тях това показва, че само мерките за етикетиране не са достатъчни, информира пресцентърът на Европейския парламент.

По тази причина те настоявт Европейската комисия да предложи законово ограничение на ЕС за промишленото съдържание на трансмастни киселини в храните възможно най-скоро, по възможност в рамките на две години.

Евродепутатите допълват, че са налице доказателства, според които въведените в Дания законови ограничения за промишлени трансмастни киселини са успешни. Броят на смъртните случаи в страната, причинени от сърдечно-съдови заболявания, значително е намалял, след като през 2003 г. на национално ниво е въведена граница от максимум 2-процентно съдържание на трансмазнини в масла и мазнини.

Трансмастните киселини обикновено се използват в евтини храни, което означава, че хората с ниски доходи са изложени на най-голям риск от храните с високо съдържание на ТМК. Това, от своя страна, увеличава потенциала за разширяване на неравнопоставеността в здравеопазването, смятат депутатите.

Резолюцията е приета с 586 гласа „за“, 19 „против“ и 38 „въздържали се“.

Трансмастните киселини са ненаситени мазнини, които се съдържат в храни, получени от преживни животни, в някои продукти с растителен произход и в промишлено произведените частично хидрогенирани растителни масла.

Тяхното потребление е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Според Европейската комисия високият прием на ТМК е рисков фактор за развитието на коронарна болест на сърцето, която причинява около 660 хил. смъртни случая на година в ЕС и представлява около 14% от общата смъртност.

Дания е първата държава членка на ЕС, която през 2003 г. ограничи със закон съдържанието на трансмазнини в масла и мазнини. Оттогава подобни национални правни ограничения са въведени в Австрия (2009), Унгария (2013) и Латвия (2015).

Доброволни мерки за намаляване съдържанието на ТМК са въведени в Белгия, Германия, Холандия, Полша, Великобритания и Гърция. Национални препоръки за консумацията на ТМК са издадени в България, Малта, Словакия, Великобритания и Финландия.

През юни 2015 г. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) публикува решение, което определя, че частично хидрогенираните масла, които са основният източник на промишлените трансмазнини в преработените храни, вече не са „общопризнати за безопасни“ при използването им в хранителни продукти за хората и следва да бъдат забранени от юни 2018 година.

20:52ч. 27.10.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.