Заплаха:

Европа скочи срещу два нови вида генномодифицирана царевица

Европа скочи срещу два нови вида генномодифицирана царевица

Повечето европейските правителства, включително българското, се противопоставиха на навлизането на генномодифицирани (ГМ) култури, съобщиха от природозащитната организация "За Земята". Те гласуваха против предложението да бъдат разрешени два нови щама на ГМ царевица. Това са първите нови генетично модифицирани култури, които може да бъдат допуснати в ЕС от 1998 г. насам.

Технически наречени Bt11 и 1507, двата вида царевица са на компаниите „Сенжента“ (Syngenta) и „Дау-Пайъниър“ (Dow-Pioneer). Предназначени са да издържат на пръскане с хербицида глюфозинат на „Байер“ (Bayer), който е класифициран като потенциално вреден за хората.

Тези ГМО могат да влияят негативно и върху нецелеви организми, например пеперуди и оттам върху цели екосистеми.

Европейската комисия трябва да вземе решение и за съдбата на единствената ГМ култура, разрешена за отглеждане в Европа - царевицата MON810 на „Монсанто“.

Тя вече е забранена в 17 страни от ЕС, включително и в България, и се отглежда на по-малко от 1 на сто от земеделските земи, най-вече в Испания и Португалия.

Въпросът за отглеждането на новите видове генно-модифицирана царевица предстои да бъде решен окончателно от Европейската комисия.

 

 

20:00ч. 28.03.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.