:

Европейската сметна палата с умерена критика за България в земеделието

Европейската сметна палата с умерена критика за България в земеделието

Генералният извод е, че ЕС не инвестира добре парите си.

Осем години след пускането на първите европейски програми за България, страната ни все още е давана за лош пример в усвояването им и в неспазване на правилата за обществените поръчки.

Това показва докладът на Европейската сметна палата за 2014 г., представен днес в Европарламента и огласен от БТА.

Отчита се, че България изостава в усвояването на еврофондовете. Засечени са и нарушения в усвояването на парите. Неточностите са най-много в областта на селското стопанство и Програмата за развитие на селските райони.

Земеделският министър Десислава Танева коментира, че ако Еврокомисията се вслуша в препоръките на доклада, България може да загуби близо 90 млн. лв. по селската програма, защото няколко общини не са успели да приключат в срок проектите си. Те не са подали заявки за плащане, което е довело до загуба на средствата.

България е плащала за земеделски проекти на фирми, които не отговарят на изискванията. Става дума за мярката "добавяне на стойност" към земеделските и горските продукти, където финансирането не е било конкретно насочено.

България обаче не е изолиран случай. В Испания например са били давани пари за обработка на земя, която впоследствие се оказала мотоциклетна писта. Вместо пасища фермери в Гърция, Испания, Полша, Словакия, Франция и Чехия са получавали пари за земи с гъсти храсти и дървета.

Няма да връщаме европари - успокои българският представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова пред БиТиВи. Според нея в доклада страната ни е спомената само като илюстративен пример. В документа никъде нямало препоръки за спиране или пускане на европейски средства.

Тя изтъкна, че само този, който не е одитиран в тази област, не е бил споменат.

Иванова е категорична, че нарушенията при обществените поръчки са общоевропейски проблем. Според нея твърденията, че заради доклада Брюксел може да спре парите по оперативните програми са медийни интерпретации.

За България са установени само две грешки през 2014 г. от 13 направени проверки от Европейската сметна палата у нас. Това е доста добър показател. За сравнение, при 60 направени проверки в Италия са установени 35 нарушения, в Германия при 57 проверки са хванати 26 грешки, а във Франция – от 51 проверки са установени 38 грешки.

Европейският съюз трябва да инвестира по-добре парите си, призова Витор Калдейра, председател на Европейската сметната палата при представянето на одитния доклад пред Европейския парламент.

 

22:44ч. 10.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.