Българско предложение:

В Страсбург одобриха Европейска програма за планинските региони

В Страсбург одобриха Европейска програма за планинските региони

Целта е насърчаването на икономическото развитие и опазването на околната среда.

Евродепутатите одобриха доклада на Илияна Йотова, в който се настоява за определяне на процент от европейското финансиране само за планините и възможности за целеви проекти за финансиране и подпомагане на планинските региони на Европа.

Повече от три часа продължи дискусията в Европейския парламент в Страсбург за планинските региони, коментира от Страсбург ТВ Европа. Резолюцията бе одобрена с 553 гласа „за", 63 „против" и 49 въздържали се.

Всички политически групи, с изключение на крайнодесните, подкрепиха почти единодушно нейната инициатива, чиято цел е да осигури европейски средства за развитието им.

Конкретното предложение е в  следващия програмен период за европейските фондове да се включат допълнителни инвестиции за планините. Сега те представляват 30% от територията на ЕС и близо 17% от европейските граждани живеят там, но поради факта, че са трудно достъпни със специални атмосферни условия изискват допълнителни мерки за развитието им.

Амбицията на Илияна Йотова е този доклад да прерасне в стратегия за планините. Според нея планинските региони могат да бъдат развивани чрез туризъм и биоземеделие, които да бъдат подпомагани с целеви средства от оперативните програми. 

Сега специално внимание в доклада е отделено на  инвестициите в малките и средни предприятия, особено в сферите на туризма, традиционните занаяти и земеделието. Поставен е и въпросът за инфраструктурата и интернета.

Според Йотова връзките между планините и прилежащите области са ключови. Освен традиционните икономически предимства на добрата инфраструктура, голяма част от туристите в планинските региони са именно от близките градове.

Висококачественият интернет от своя страна е от ключово значение да останат младите хора в планините.

 

16:29ч. 12.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.