:

Единен Поземлен кодекс гарантира стабилно планиране за напояване

Единен Поземлен кодекс гарантира стабилно планиране за напояване

Предложението за цялостна ревизия на поземленото законодателство и идеята за единен Поземлен кодекс са предложения на  Асоциацията на земеделските производители в България още откакто станахме член на ЕС.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Таня Дъбнишка – директор на  Асоциацията на земеделските производители в България, която отчете колизиите на законови и подзаконови актове като основен проблем, който обърква производителите.

Това е правна материя, но ако не дойдат, подадени от браншовиците и от практиката, всички проблеми, които се случват, за които сме сигнализирали, няма как да има един устойчив, стабилен акт, който да може да се прилага.

Земеделските производители виждат като проблем и субективизма в прилагането на процедурата по комасация по ползване. Напояването остава болна тема за производителите  и  създаването на Поземлен кодекс има отношение към нея, коментира Дъбнишка.

Едни  стабилни, предвидими поземлени отношения, дори да ползваш комасирано земята, ако имаш стабилност в следващите 5-6-7 години в това землище, на това място, можеш да планираш инвестиции, включително напояването, което е сериозна инвестиция.

Браншовиците искат МЗХ да даде гласност за визията си за реформи в сектора през бъдещите няколко години.

22:28ч. 08.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.