:

Еднодневните договори остават само в земеделието, синдикатите въобще против тях

Еднодневните договори остават само в земеделието, синдикатите въобще против тях

От НАП не бяха предоставили информация за платените осигуровки за тези договори. Днес две парламентарни комисии ще обсъждат ефекта от тях.

Около 24 хил. работници по прибиране на реколтата са били наети с еднодневен трудов договор миналата година, съобщи пред "Сега" зам.-министърът на труда Гълъб Донев. Ефектът от въведените през юли м.г. нов вид договори за краткотрайна заетост беше обсъден в Тристранната комисия за социално партньорство.

Синдикатите разкритикуваха остро социалното ведомство заради оскъдната информация и липсата на анализ за приходите в бюджета.

Работодателите поискаха подобни договори да бъдат въведени и в други сектори със сезонна заетост - строителство, туризъм, хранително-вкусовата промишленост.

Бизнесът иска и облекчаване на режима за договорите, както и въвеждане на по-гъвкави форми на заетост като нов срочен договор.

Социалният министър Ивайло Калфин обаче бе категоричен, че няма аргументи за разширяването на еднодневните договори в други сектори. "Не мисля, че някой в туризма иска да подписва всеки ден договор със сервитьорката", заяви Калфин.

Средно на един работник се падат по 3 договора, при позволени 90 в рамките на една година. От НАП не са предоставили все още информация за платените осигуровки за тези договори.

"Разочаровани сме от данните. Очаквахме много по-високи резултати", заявиха от КТ "Подкрепа". Синдикатът е против въвеждането на тези договори от самото начало.

Днес, вторник, две парламентарни комисии също ще обсъждат ефекта от договорите, като от социалното министерство обещаха на депутатите да бъде предоставена цялата информация и от НАП.

Според Главна инспекция по труда еднодневните договори изваждат на светло сезонните работници в земеделието. Оттам обаче признават, че някои работници отказват да дават личните си карти или дават неверни ЕГН-та.

09:44ч. 12.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.