В Австралия:

Екзотични кървящи домати с ужасен вкус

Екзотични кървящи домати с ужасен вкус

 

Производителите на домати обикновено обръщат внимание на големината, цвета и формата на плода, на устойчивостта им на болести и т.н. Добрият вкус също е не по-малко важен показател. Един екзотичен австралийски сорт домати обаче впечатлява не с хубав, а с ужасен вкус.

Solanum ossicruentum е тип доматен храст, който вирее в Северна Австралия. Неговите плодове нямат нищо общо с култивирания домат, който се продава по магазините.

Тези домати са големи само няколко сантиметра. Растат в черупка от шипове. Чрез тях плодът се закачва на козината на бозайниците и така семките на растението се разпространяват. Вътрешността им също изглежда необикновено. Сърцевината им е лепкава, бяло-зелена, а от нея излиза сок, който на цвят може да е от ярко червен до тъмно кафяв. Разрязан доматът изглежда сякаш кърви.

Когато са неузрели, плодовете са твърде солени. И не стават по-вкусни с времето. Зрелите плодове се втвърдяват и изсъхват, превръщайки се в кокалести хапки.

Ужасните качества на домата са му спечелили официалното му име, което било избрано с помощта на 150 ученици, изучаващи природни науки в Пенсилвания. Децата комбинирали латинските думи за “кост” и “кървав”, от която се получила думата ossicruentum.

Макар екзотичният сорт домати да е новост и атракция за австралийците, той е отдавна познат на част от коренните жители. Членове на местно туземско племе, наречено Уалмаджари, дори ядат външната част на плода, но избягват твърде солената му вътрешност.

 Благовеста МАРИНОВА

09:30ч. 16.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.