Според експерти:

Ековиното било с по-добър вкус

Ековиното било с по-добър вкус

Добър вкус и аромат – към това се стремят както производителите на вино, така и ценителите на алкохолната напитка. Същевременно постигането им понякога изисква доста високи разходи за винарите, а откриването в магазина на качествен продукт на достъпна цена често изглежда почти непосилна задача за потребителя. Ново изследване на калифорнийския университет обаче показва, че когато става дума за „зелено” вино (бел. ред. става дума за екологично вино), не е необходимо да се жертва качеството за сметка на цената или обратното. Вината, които са произведени от органично грозде и по екосъобразен начин, доказано имат по-добър вкус от тези, при които са ползвани консерванти и други синтетични продукти за производството, и в същото време са много по-евтини.

Отличителните вкусове и аромати се зараждат в лозата, благодарение на минералите в почвата, сочи проучването, публикувано в изданието Journal of Wine Economics. Ако прилагате синтетични химикали, това възпрепятства действието на естествените минерали в почвата. Трябва да се позволи на минералите, които вече са там, да се изразят в аромата на гроздето, обясняват експерти. 

Калифорнийският университет в Лос Анджелис е анализирал рецензии и оценки за качеството на над 74 000 вина от Калифорния, класирани от специализираните списания „Wine Advocate”, „Wine Enthusiast” и „Wine Spectator”. Следвайки стандартизирана 100-точкова скала, екосертифицираните вина са получили оценка, която е със средно 4,1 точки по-висока, спрямо оценките на традиционните вина.

Само 1% от вината, използвани в изследването, са били еко. Същевременно при 2/3 от тях това не е било обозначено на етикета на бутилката, заради мнението, че те може да са по-ниско качествени. Това пък поддържа цените на „зелените” вина по-ниски.

Климатичните промени правят вкуса на виното по-добър? 

Учени са открили зависимост между климатичните промени и качеството на гроздето. Изследователи, включително от Харвард, анализирали информация за събирането на реколтата от лозята в Западна Европа от последните четири века. Проучени са и климатичните промени от 1600 г. насам с помощта на исторически документи и чрез изследване на пръстените на дърветата. Така са установени детайли относно валежите и температурите от този период. После получените данни били съпоставени с промените в качеството на виното в регионите на Бордо и Бургундия във Франция, на база на оценките на реколтите. Резултатите от изследването доказали, че по-добрите реколти от грозде се дължат на повишението на температурите и промените в количеството на валежите от последните години.

Благовеста МАРИНОВА

 

08:25ч. 04.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.