Призив:

Еколози искат списък с имотите, които ще стават отново ниви

Еколози искат списък с имотите, които ще стават отново ниви

 

Коалицията от природозащитни организации „За да остане природа в България“ настоява Министерството на земеделието и храните да публикува списъка с имотите с променено предназначение, които на 23 май 2017 г.  ще бъдат възстановени като земеделски земи, тъй като до този момент върху тях не са реализирани инвестиции.

Както е известно, Обединените патриоти внесоха проект за изменение на Закона за опазване на земеделските земи, който предвиждаше срокът за застрояване на тези имоти да се удължи с 3 години. Заради протестите на „зелените“ активисти обаче спорните поправки бяха оттеглени.

От коалицията обявиха, че имат готовност да участват в обществена дискусия за промените в закона.

„Призоваваме  общинските администрации своевременно да изпълнят законовото си задължение и да уведомят парламентарната комисия по земеделие, комисиите към областните дирекции „Земеделие“ и Службата по геодезия, картография и кадастър за служебно извършване на промяна в кадастъра и съответните регистри“, призоваха от „За да остане природа в България“. От сдружението настояват МЗХ и МРРБ да упражнят контрол за изпълнение на закона.
От коалицията припомнят, че с оттеглянето на законопроекта правата на дребните собственици не са накърнени. Според Наредба № 19 от 25 октомври 2012 г. върху земеделските земи могат да се строят селскостопански сгради, постройки и съоръжения за съхранение на растителна и животинска продукция, включително двуетажни помещения за обитаване от домакинствата на собствениците на земята и на упълномощени от тях производители.
 

 

20:17ч. 22.05.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.