:

Експерти: В доматите от полето няма нитрати, чист е и пиперът

Експерти: В доматите от полето няма нитрати, чист е и пиперът

В полските домати няма нитрати, това са „слънчеви“ зеленчуци, които може да ядете и консервирате без притеснения, заяви инж. Лазарина Герова, ръководител на Лаборатория за потребителски надзор.

Чист е и червеният пипер, защото също зрее на открито. Проблемът е, че се предлагат воднисти сортове, които се стопяват в чушкопека. Докато прекрасната Куртовска капия е с високо съдържане на сухо вещество.

В последните години все повече фермери сами изпитват продукцията си в лабораторията, за да бъдат сигурни в нейната трайност. Най-често се проверяват оранжерийните краставици, защото ако съдържат  повече нитрати, повяхват  бързо и загниват. Нормата по БДС е 400 милиграма на килограм продукт. Нашите стандарти са перфектни, направени са да пазят здравето, въпросът е да се спазват. А съм засичала и по 800 милиграма нитрати в килограм краставици, което е убийствено за здравето, посочи Герова.

Цената на пробата е 50 лв., но тя е достатъчна, за да може фермерът да свери часовника си и да знае дали тори с мярка. Лабораторията тепърва ще прави анализи на зелето, защото то е сред рисковите зеленчуци по отношение на нитратите.

Според Лазарина Герова в последно време дори зеленчуци, които преди са били значително по-чисти като карфиола,  показват завишени стойност по отношение на нормите в нашите стандарти и Световната здравна организация. Превишенията стигат до 10 пъти. Това се дължи на грубото третиране с препарати и торове.

Нормата за марулите и спанака например е 1500 милиграма на кг, но анализите показали стойности от 5000 милиграма. Ако ядете такъв зеленчук, ще получите болки в стомаха и разстройство. Инж. Лазарина Герова посочи, че нивата, които са приети в ЕС и са фиксирани в наредба № 31 на земеделското министерство, въведена през 2001г., са до 15 пъти по-високи от тези в БДС. Ако се ръководим от тях, ще унищожим почвите си и околната среда, предупреди Герова. 

20:34ч. 23.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.