В Ботаническата градина на БАН :

Експерти ни учат да отглеждаме орхидеи

Експерти ни учат да отглеждаме орхидеи

 

Как да отгледаме орхидеи? Имат ли нужда от торене и колко често трябва да се поливат? А защо понякога не цъфтят?

На тези въпроси може да получите отговор в Ботаническата градина на БАН в София, където за пореден път са изложени някои от най-редките видове. Ето и част от основните правила за отглеждането им специално за AgroLife.bg.

Малцина знаят, че орхидеята е нежна, но изключително издръжлива. Може да вирее с години без допълнително подхранване и с по-редки поливки, но не си ли хареса мястото, ще дава листа, без да цъфти.

Има две основни групи -  земни и въздушни, които в диво състояние растат по кората на дърветата и поемат влагата  от атмосферата. Това е знак, че растенията не трябва да се преполиват и в домашни условия. Ако прекалявате с водата, корените се навлажняват прекалено, загниват и растението умира. Орхидеята обича също висока въздушна влажност и достатъчно светлина, затова много хора държат саксийките си на перваза на прозореца и се радват на разкошни цветове.

Има и орхидеи като Пантофката, които обичат по-сенчести места. Тези видове трябва да се пазят от преките слънчеви лъчи, които ги изгарят.

Ще познаете дали растението е здраво по въздушните му корени - те трябва да са бели, месести и сочни. Ако сте прекалили с поливането, стават кафяви и сухи. Черните петна по листата са също сигнал за внимание. Те показват, че растението е нападнато от гъбна болест. Заболялото листо трябва да се отреже веднага, а мястото да се обработи с дървесна пепел, защото предотвратява гнилостните процеси.

В природата се срещат над 30 хиляди вида орхидеи. От тях чрез селекция има създадени над 100 хиляди сорта, а всяка година се откриват по 600-800 нови растения в тропическите гори - на места, където човешки крак не е стъпвал. 

Растението е пример за т. нар. свещена геометрия - независимо от това дали цветовете му приличат на кацнала пеперуда или на паяк, на тръбички или чехълче, броят на венчелистчетата винаги е кратен на три. Всички имат по едно изменено венчелистче, наречено устна, в което се събира нектар и играе роля на  площадка за кацане на

21:38ч. 06.03.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.