:

Експерти съветват: Изследвайте почвата преди есенната сеитба

Експерти съветват: Изследвайте почвата преди есенната сеитба

 Направете анализи на почвата преди есенната сеитба. Това е съветът на агроном Стефан Йоргов. Много фермери в България пристъпват към предсеитбено торене, без да са наясно със състоянието на обработваемите площи. Това е все едно да взимаш хапчета за кръвно, без да си ходил на лекар.

Почвените проби стават готови за около седмица. Те показват какво е съотношението между основите хранителни елементи – азот, фосфор и калий. На базата на тези данни опитният агроном ще извърши анализ и ще каже какво може да добива и как да стане това – с какви сортове, с каква химия и торене. После ще дойдат и добрите резултати. Важни са целите, които фермерът си поставя.

В Софийско почвите са силни, но масово изтощени. Те са буквално „ошушкани“ заради липсата на системни грижи от близо 20 години. Има само следи от азот и следи от фосфор, а това пречи на развитието на културите.

Ако си решил да отглеждаш един супер сорт пшеници, той има изисквания. Ако не ги спазваш, няма да се получи добив. Така ще се получи дисбаланс между разходите и приходите, обяснява Йоргов.

В Софийско масово такива изследвания на почвата не се правят и затова резултатите са ниски. Недопустимо е от чернозем смолник  да получиш 300 кг от декар при положение, че е напълно възможно да се добиват 700-900 кг пшеница от декар.

Изследванията са важни, но още по-важни са изводите. Те струват толкова, колкото самите почвени проби. Без това да се направи и да ториш, няма да спечелиш.

Оптималният срок в Софийско за сеитба на пшеницата е от 15 септември до 15 октомври. Ако закъснееш, резултатите са лоши, а печалбите са ниски, е категоричен експертът.

14:36ч. 24.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.