През есента:

ЕК казва дали неоникотиноидните пестициди са опасни за пчелите и ще бъдат забранени

ЕК казва дали неоникотиноидните пестициди са опасни за пчелите и ще бъдат забранени

 

Европейската агенция по безопасност на храните прави проучване за въздействието на неоникотиноидните пестициди върху пчелите. Докладът ще бъде публикуван през ноември и ако се окаже, че те са опасни, ще бъдат забранени за използване в рамките на ЕС. Това каза инж. Николай Роснев, зам.-изпълнителен директор на  Българската агенция по безопасност на храните по повод оплакванията на пчелари от голяма смъртност в кошерите през зимата и пролетта. По данни на съюза са загинали 60% от пчелните семейства и това се дължи на използването на няколко пестицида, които са разрешени в България.

Инж. Роснев обясни, че все още няма безспорни доказателства за връзката между смъртността на пчелите и неоникотиноидите. В същото време  те са изключително необходими на земеделските производители, които третират с тях семената преди сеитба. Проблемът е, че ако бъдат забранени, нямат заместител. Тогава фермерите ще трябва да пръскат площите си 3-4 пъти на открито, което е много по-опасно за пчелите.

Третирането с неоникотиноиди започна от 27 март 2017 г. Тогава са разрешиха три продукта за ограничена и контролирана употреба в продължение на два месеца за обеззаразяване на слънчогледа и на царевицата.Решението е взето след оглед на площите, където е установена изключително голяма плътност на  вредители. Без въпросните пестициди те биха пропаднали, обясни Николай  Роснев.

Рискът е, че ако бъдат забранени, ще се правят опити за  незаконен внос от съседните държани.

Зам.-изпълнителният директор на БАБХ напомни, че трябва да се спазват разрешените времеви пояси за пръскане на растенията. Забранено е да се извършват пръскания по време на цъфтежа и при нарушения пчеларите трябва да подават сигнали.  При въздушното третиране е задължително уведомяването на кметовете на населените места. Трябва да са публикувани и местата, където ще се извършва.

Санкцията е между 5 и 8 хил. лв., ако се използват неразрешени препарати или се установят други нарушения.

21:28ч. 14.06.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.