МЗХ успокоява:

ЕК няма забрана върху розовия домат „Биволско сърце“

ЕК няма забрана върху розовия домат „Биволско сърце“

 

Няма регламент на Европейската комисия, който да забранява производството и продажбата на български зеленчуци, в това число и на розовия домат „Биволско сърце“. Това съобщават за медиите от министерството на земеделието по повод поредица публикации, които предупреждават за такава опасност.

Публикациите предизвикаха бурни реакции сред земеделците и закани за протести, ако Брюксел забрани традиционни български сортове зеленчуци.

По този повод експертите уточняват:

През май 2013 г. ЕК предлага за обсъждане проект на регламент относно производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал, т.е. семена. Същият е отхвърлен с огромно мнозинство от Европейския парламент на 11/03/2014 г. (650 гласа „против“ регламента и само 15 „за“).

Проектът е оттеглен от Европейската комисия на 07/03/2015 г.

Дори и в този проект на регламент не се съдържат разпоредби, които да забраняват достъпа до пазара на български зеленчуци, произведени от семена, непреминали процедура за сертификация.

Текст в проекта от 2013 г. изрично е посочвал, че не съществува забрана за размяна на семена между лица, които не спадат към професионална категория по отношение на извършване на дейности с посевен и посадъчен материал. В допълнение този проект на регламент е предвиждал облекчения за непрофесионалните оператори. Също така документът е давал допълнителни облекчения на производителите на домат от сорта „Биволско сърце“.

Проект на такъв регламент не е включен в работната програма на ЕК за 2016 г., като няма инициатива да бъде включен и за 2017 г., уточняват експертите.

00:09ч. 10.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.