Мотивът е "новата пазарна ситуация":

ЕК удължава подкрепата за производителите на плодове и зеленчуци

ЕК удължава подкрепата за производителите на плодове и зеленчуци

Срокът за изплащане на директните субсидии в кампания 2016 г. вече е преместен от 30 юни на 15 октомври, съобщи Европейската комисия.

Мерките в подкрепа на сектора за производство на плодове и зеленчуци в Европейския съюз ще бъдат удължени до юни 2017 година.

Това е заявил комисарят по въпросите на земеделието Фил Хоган, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия, цитиран от Инвестор.бг.

Мотивът за удължаването е „новата пазарна ситуация“, заяви Хоган.

Двата сектора получиха подкрепа през 2014 година, когато Русия забрани вноса на храни и селскостопанска продукция от ЕС. Тогава Брюксел реши да намали натиска върху пазарите, причинен от количествата плодове и зеленчуци, които преди това намираха пазар в Русия.

Мерките предвиждат изкупуване на продукция, като в обсега на помощта попадат стоки като домати, моркови, чушки, карфиол и броколи, краставици, както и гъби, ябълки, круши, сливи, грозде, цитруси, праскови, череши и други плодове.

От 2014 година досега ЕС е отпуснал 280 млн. евро, с което са компенсирани 1,13 млн. тона плодове и зеленчуци.

Затварянето на руския пазар накара повечето фермери в общността да потърсят реализация на своята продукция на нови пазари. Статистиката показва, че износът на плодове и зеленчуци към трети страни, тоест извън ЕС, расте с 4%. Разпределението обаче не е равномерно сред всички държави от блока.

„Удължаването на мерките за секторите „Плодове“ и „Зеленчуци“ е ясна демонстрация на солидарността на ЕК с европейските производители, които бяха най-сериозно засегнати от руската забрана“, коментира Хоган.

Той допълва още, че след руското ембарго ЕК е предприела стъпки за подкрепа на различни сектори, признавайки трудната пазарна ситуация, в която се намират.

Според обичайните правила санкциите, които се отнасят за националните власти, биха били 10% от плащанията направени през юли, 25% от плащанията направени през август и 45% за плащанията направени през септември.

Нивото на гъвкавост от страна на Европейската комисия е безпрецедентно. Като се имат предвид сегашните нива, това може да спести милиони евро на онези държави членки и региони, както и на фермерите в тях, които няма да направят своите заявления до 30 юни, каза още той.

Крайният срок за подаване на заявления за кампания 2016 за директни плащания се удължи до 31 май, след разрешение от Европейската комисия.

Това се дължеше на затрудненията, които Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция имаше с новите правила за кампанията.

Подобна бе ситуацията в други държави членки на ЕС, поради което Европейската комисия направи изключение и удължи срока за подаване на заявления и за извършване на плащанията в Кампания 2016.

17:52ч. 11.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.