:

ЕК: 74% от рибните запаси в Черно море са прекомерно експлоатирани

ЕК: 74% от рибните запаси в Черно море са прекомерно експлоатирани

 

74% от рибните запаси в Черно море, са прекомерно или напълно експлоатирани или унищожени, а 17% се възстановяват, след като са били увредени. Това се посочва в доклад на Европейската комисия, съобщи  WWF България в навечерието на Международния ден на Черно море.

Проблемите със свръхулова и замърсяването се усложняват допълнително и от нелеката политическа обстановка около морето. Само две от шестте крайбрежни държави са членки на Европейския съюз, а част от крайбрежието попада в територии със спорен статут като Крим и Абхазия. Това прави изключително трудно не само планирането на мерки за подобряване на екологичното състояние, но и събирането на точни научни данни за рибните запаси и устойчивостта им.

Офисите на WWF в България и Румъния, заедно с тези в още девет европейски страни работят за повишаване на търсенето на устойчива морска храна на пазара в ЕС, което да намали натиска върху морските екосистеми, предизвикван от прекомерен, незаконен или недеклариран улов. "Препоръките, които отправяме към потребителите, са да търсят сертифицирани продукти. По принцип, насърчаваме употребата и на местна морска храна, но за целта са необходими данни, че уловът ѝ не уврежда съответните екосистеми. В случая с Черно море, данните, с които разполагаме са доста оскъдни и е трудно на тяхна база да се съставят адекватни съвети към потребителите", заключават от екологичната организация.

Според данни от публикувания наскоро доклад Жива синя планета на WWF за последните 40 години рибните запаси, използвани за храна, са намалели почти наполовина, което поставя в опасност препитанието на повече от 800 милиона души по света, зависещо от улова, преработката, производството и продажбата на риба и морски продукти. Най-засегнати са развиващите се страни, на които Европейският съюз е посветил Европейската година за развитие 2015.

10:53ч. 30.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.