:

"Ел Би Булгарикум" ще храни Куба с кисело мляко

Куба има желание отново да внася български хранителни продукти, както и да развива смесени предприятия в областта на хранително-вкусовата промишленост. Това заяви министърът на хранителната промишленост на Куба Мария дел Кармен Консепсион на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски и водената от него делегация в Хавана.


Консепсион посочила, че в страната вече навлизат чуждестранни компании със смесено участие, като например тази на френската "Перно Рикар" в дистрибуцията на кубински ром. Страната вече има 11 подобни проекта и са подготвени 14 нови в производствени дейности на хранителната промишленост, като производството на млечни и месни продукти, кафе, мелнична промишленост, алкохолни и безалкохолни напитки, консерви.

Лукарски очертал като конкретна възможност възстановяване на производството на българско кисело мляко за кубинския пазар от нашата държавна фирма "Ел Би Булгарикум", собственост на Министерството на икономиката. Изпълнителният директор на фирмата Слави Ангелов започна разговори за това с представители на кубински контрагенти.
От своя страна кубинската министърка изрази желание за увеличаване на вноса в България на кубински ром, пури, кафе и други продукти. Според нея има възможност за създаване на смесени предприятия за дистрибуция на кубински стоки. Тя покани наши фирми от бранша да участват в панаира на храните в Куба през юли 2016 година.

16:38ч. 09.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.