:

Есенният грах става готов с 10 дни по-рано от пролетния

Есенният грах става готов с 10 дни по-рано от пролетния

Грахът, засят през есента, става готов с около 10 дни по-рано от пролетния, което е предпоставка за добри продажби. Важно е обаче да се избере точния момент за сеитба, както и сорт, който ще издържи на студовете. Това е съветът към фермерите на доц. Славка Калъпчиева от Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив.

У нас през есента се сее предимно фуражен грах. Има обаче вносни сортове, които се ползват и за фураж, и за зелена беритба. С добри качества са и българският „Ран 1“, както и „Мануела“ - стар немски сорт, който е интродуциран у нас и се предлага вече като български.

Важно е грахът да покълне в почвата или да е на фаза няколко листенца. Ако се развие прекалено, ще измръзне. Обратно – ако не покълне, ще изгние.

Това показва, че съществуват рискове за реколтата, затова повечето фермери предпочитат да сеят през февруари. Проблемът е, че тогава метеорологичните условия може да са лоши. Възможно е да е много кално и машините трудно да влязат в нивите. Ако почвата е студена, семето също няма да покълне.

Ако все пак стопаните решат да рискуват, трябва да сеят по-гъсто, със завишена посевна норма и най-важното  - това не бива да става сега, а след средата на октомври. В Северна България може и след 10 октомври, стига времето да позволява.

В малкото стопанство нещата са по-лесни, тъй като се отглеждат по няколко реда и ако растенията измръзнат, ще се засее наново през пролетта, казва доц. Калъпчиева. Обичайно това се прави през топлите дни на февруари, като крайният срок е средата на март. Грахът е отличен предшественик за всички култури, тъй като се прибира рано и обогатява почвата с азот.

22:20ч. 25.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.