:

ЕС осъди България в полза на птиците

ЕС осъди България в полза на птиците

Не са спазени европейските директиви по Натура 2000 на нос Калиакра.

България е нарушила законите на Европейския съюз с проектите за ветроенергийните паркове и голф игрища в защитената зона Калиакра.

Това става ясно от официално съобщение на Европейската комисия, според което съдът на ЕС е решил, че България е погазила правото на съюза.

Страната ни не е включила изцяло орнитологично важните места в специалната защитена зона в района на Калиакра в нарушение на някои разпоредби от Директивата за птиците. Одобрени са проекти именно в тези територии, които са унищожили териториите.

През 2007 г. в съответствие с Директивата за птиците 1 България създава специалната защитена зона "Калиакра". Тази защитена зона обаче обхваща само две трети от територията на специфичната територия, припомнят от ЕК.

В решението на съда няма санкции. Следва срок от 3 до 6 месеца, в който държавата да вземе мерки. Ако това не стане, Европейската комисия отново сезира съда, който в кратки срокове излиза с постановяване за санкции.

При подобни нарушения Франция е била санкционирана еднократно с 600 000 евро и последващи месечни глоби, а Холандия - с 200 000 евро на ден до отстраняване на нарушенията.

21:29ч. 14.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.