След филе „Елена“ и „Луканка Панагюрска“:

ЕK регистрира говеждата пастърма в европейския Регистър на храните

ЕK регистрира говеждата пастърма в европейския Регистър на храните

Европейската комисия регистрира „Пастърма говежда” в европейския Регистър на Храните с традиционно специфичен характер. Така българските продукти в регистъра станаха пет - „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица“ и „Кайсерован врат Тракия“. 
Заявлението за регистрация беше подадено в МЗХ от Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”. Членовете на сдружението имат право да произвеждат „Пастърма говежда”, като трябва да спазват одобрената спецификация и да обозначават продукта с европейското лого за ХТСХ, както и да използват означението „Храна с традиционно специфичен характер”.

Наименованието трябва също така да се придружава от обозначението „приготвена в съответствие с традициите на България“. Регламентът влиза в сила 20 дни след неговото публикуване. Други производители, желаещи да произвеждат продукта след регистрацията му, трябва да спазват продуктовата спецификация и да бъдат вписани по процедурата на чл. 47, ал. 2 - 9 от Наредба № 16 от 14.09.2007 г. за подготовка и представяне на искания до Европейската комисия относно земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и поддържане на база данни на производителите и контролиращите лица.

 

15:08ч. 23.06.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.