Съвет:

Живата коледна елха може да се засади през февруари

Живата коледна елха може да се засади през февруари

Тези, които се радваха на жива елха за Коледа, сега са изправени пред един сериозен въпрос  - как да се грижат за нея и кога да я засадят на постоянно място.

В момента времето не е подходящо за пресаждане, защото земята е замръзнала. Най-добре е дръвчето да бъде засадено навън през февруари, когато почвата се отпусне и има топли слънчеви дни. Дотогава сложете саксията в хладно помещение или на остъклената тераса, където иглолистните имат нужда от редовно поливане. Растенията трябва и да се торят, ако останат по-дълго в контейнер, защото обикновено са засадени в торф, от който бързо изчерпват всички хранителни вещества.

При засаждането има значение какъв е видът на иглолистното. Най-често по магазините се продава смърч. Ще го познаете по острите свежозелени иглици. Трябва да изберете внимателно мястото му. Причината е, че расте бързо и става мощно дърво, достигащо 25 метра височина. Това означава, че не бива да е близо до къщата, защото ще я засенчва. Често хората го подкастрят и развалят външния му вид, а някои дори го отсичат точно, когато стане величествен. Другият недостатък на смърчовете е, че заради мръсния въздух в града могат да умрат внезапно. Страдат и при засушаване, защото нямат дълбока коренова система и са податливи на гъбични заболявания.

Навън може да се засади и друг вид иглолистно растение - Пицея глаука Коника. Това е култивиран смърч. Голямото му предимство е, че расте изключително бавно. Нужни години, за да достигне максималната височина от около метър и половина, затова може спокойно да го отглеждаме на балкона, на терасата или в малкия двор. Има нужда от слънце, не понася засенчване и засушаване. Дръвчето е с клонки, гъсти като четка, и има прекрасна конична форма, която позволява да се украси богато с гирлянди и малки коледни играчки. В природата не може да бъде намерен в естествено състояние. Създаден е по изкуствен начин, което го отличава от големия смърч.

В магазините преди празниците се продаваха и различни видове копресуси, покрити с изкуствен сняг. Те трябва да бъдат първо почистени от полепналата пяна. След това може да ги пресадите в контейнер, който да се държи на остъкления балкон през зимата, защото това е средиземноморско растение, което може да измръзне навън. През лятото трябва да е на открито.

Важна особеност при иглолистните е наличието на централен корен. За да имаме дълговечно растение, трябва да сме сигурни, че централният корен е засаден вертикално, за да достигне до по-влажните почвени слоеве. В противен случай се развива периферна коренова система, която е податлива на изсъхване.

Добре е да подсилим корените за първия пик на нарастване с добре прегорял оборски тор. Хранителните вещества ще осигурят на младите растения сили в началото на вегетационния сезон, когато има почвена влага и вкореняването им трябва да протече бързо и гладко.

12:33ч. 04.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.