:

15 - 17 юли, "Рожен 2016" - Без участие на животни заради болестите?

15 - 17 юли,

Може би ще има само двукопитни животни, като овце и кози, ако отпадне забраната по отношение на синия език.

Роженският събор може да е без животни заради синия език и нодуларния дерматит, каза за Агенция "Фокус" д-р Милен Сираков, председател на Съюза на ветеринарните лекари в Смолян.

„Може би ще има само двукопитни животни, като овце и кози, ако отпадне забраната по отношение на синия език”, предположи д-р Сираков.

Но пък производители на екологично чисти продукти от община Смолян ще имат безплатни щандове на Роженския събор, съобщи общинският пресцентър. Инициативата за насърчаване на местните производители е по идея на кмета на Смолян Николай Мелемов.

Роженските поляни ще бъдат украсени с още по-голямо българско знаме, отколкото миналата година. Флагът, който ще се вее над тях, е с размери 26 на 300 метра и е изработен от фондация "Наследство в бъдещето".

Заедно със сдружение "Рожен - наследство в бъдещето" и с партньорството на община Смолян те са организатори на тазгодишния събор.

Съборът ще събере състави и изпълнители на автентичен фолклор и етнокултура. Наред с народните изпълнения ще има и няколко експозиции на национални и регионални музеи и етнографски сбирки за скотовъдството по нашите земи, изложения на традиционни български занаяти, нестинари, конни надбягвания и изложения на месни и млечни храни, подправени с аромата на чевермета.

Над 340 ще са фолклорните състави от цялата страна, които ще участват в националния фолклорен конкурс. Те ще представят и обичаи, обреди, словесен фолклор и танци. От индивидуалните участници най-малкият ще е на 5 години, а най-възрастният - на 79.

В алеята на занаятите ще се включат над 80 самобитни майстори на кукерски маски, килими, чанове, икони, народни носии, икони, ножове, бижута и други. 

Новото на тазгодишния събор е Хайдушкото сборище, на което ще се предлагат сцени от хайдушкия живот и традиционни български ястия. Символичен домакин е сдружение "Родопски хайдути". Ще могат да го посетят дошлите на събора в народни носии.

На Роженските поляни ще се демонстрира и как се изработват внушителни мечки от дърво с моторни резачки.

За пръв път заявка да посетят събора са изразили 11 посланици на страни от Европейския съюз, каза председателят на фондация "Наследство в бъдещето" Симеон Караколев и допълни, че подобен събор е нещо непознато в Европа.

Глас на тазгодишния събор "Рожен" ще е популярният актьор Васил Михайлов.

В първата вечер на събора ще е галаспектакълът "Роженски звездоброй", а след него ще се представят Володя Стоянов, Нелина и др. Във втората вечер ще пеят Валя Балканска с гайдаря Петър Янев, прочутите 100 кабагайди, фолклорен ансамбъл "Родопа" и много други.

За по-добра организация на транспорта тази година се предвижда достигане до Рожен освен през Чепеларе и през Лъки, Баните и Девин. Ще има няколко паркинга за над 1500 автомобила, а от тях по 15 автобуса ще извозват гостите до Роженските поляни. Ще се изградят и 6 палаткови лагера

Съборът в Рожен води началото си от 1898 г., когато свещеникът в с. Соколовци Ангел Инджов като призовава енориашите си по тези земи да почетат всички светии на роженските параклиси в деня на св. Пантелеймон - 27 юли.

Поради исторически превратности съборът е имал и прекъсвания. След като прераства в национален, най-голямото беше от 2006 до миналата година, когато бе възобновен. Тогава се събраха над 350 000 души от цялата страна.

09:38ч. 10.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.