:

Животни без ушни марки ще бъдат незабавно умъртвявани  

Животни без ушни марки ще бъдат незабавно умъртвявани   

Мярката е залегнала в проект за промени на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

В промените е предвидено още да бъде въведена забрана за пускането на животни извън животновъдния обект или местата за отглеждане без придружител (собственик или гледач). Те също ще подлежат на незабавно умъртвяване и ще се насочват в екарисаж.

Предвижда се увеличаване на глобите за животновъди, които не изпълняват задължението да уведомяват ветеринарните лекари при признаци на заболяване на животни.

Председателят на Българската агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев коментира промените в закона по време на обучителна среща на фермери в Благоевградско. Министерството на земеделието и храните провежда обучителна кампания в цялата страна, защото собствениците на животни често не спазват ветеринарно-медицинското законодателство.

Миналата година преките загуби от заболяването „син език” са около 10 млн. лева, а косвените – от 5 до 10 пъти по-големи.Тази година са установени огнища от антракс в три населени места и от бруцелоза – в четири, но няма случаи на „син език”.

Целта на промените в Закона

е да се създаде синхрон между ветеринарните лекари и животновъдите.

За заболяванията антракс и бруцелоза по животните, които бяха констатирани това лято, се е разбрало от хуманни лекари, след като се разболели хора.

Животновъдите ще бъдат задължени да информират частно практикуващите ветеринарни лекари за заболявания по животните.

Предвижда се държавната профилактична програма за животните да бъде за 3 години, а не за една, както беше досега.

Ново заболяване

заразен нодуларен дерматит от юли месец се среща в европейската част на Турция, а от септември има и огнища в Гърция. Не е изключено да дойде и у нас.

15:36ч. 07.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.