Високо напрежение:

Животновъди готвят нови протести в София

Животновъди готвят нови протести в София

Нови фермерски протести ще има до края на седмицата, ако не се реши проблемът със забавените директни плащания. Това заяви членът на  Управителния съвет на „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов. В протестите ще участват земеделски производители от цялата страна.

В момента по различните схеми и мерки на земеделските производители се изплащат трохи. От министерството на земеделието обявиха, че плащанията ще се правят по график, но истината е, че в сектора сме свидетели на истински хаос, каза Синапов.

Животновъдите настояват да се отмени и заповедта на земеделския министър в служебния кабинет Христо Бозуков да бъде спряно приемането на заявления по две мерки - „Биологично земеделие“ и „Агроекология и климат“ от  Програмата за развитие на селските райони.

През миналата седмица министър Христо Бозуков обяви, че парите по тези мерки са изхарчени, тъй като 65 млн. лв. са отишли за зърнопроизводителите, в чийто ниви гнездят защитени видове зимуващи гъски.

Според  животновъдите подобни твърдения звучат несериозно, тъй като имало варианти да се прехвърлят средства от други пера.

Затова исканията ни са категорични – настояваме за незабавна отмяна на несправедливите заповеди и възстановяване на всички плащания, заяви Бойко Синапов.

 

19:08ч. 27.03.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.