Пазарен анализ:

Животновъдните стопанства ще стават все по-големи

Животновъдните стопанства ще стават все по-големи

Изкупните цени на българското сурово мляко не са сред най-ниските в Европейския съюз. Това твърди в свой пазарен анализ Николай Вълканов, управител на фондация „Интели агро“. Според даните, презентирани от него на семинар, изкупните цени в България са по-високи от тези в Латвия, Литва, Унгария, Чехия, Румъния, Словакия, Словения, Белгия, Полша, Португалия. У нас цената за литър се доближава до 30 евроцента, докато в Латвия са малко над 20 евроцента, сочат данните в анализа.

Плащане на литър мляко няма никъде в ЕС и не може да има. Това е част от историята, посочва още Вълканов. В същото време субсидии за млечно говедовъдство е имало в половината страни в ЕС, като в 5 са били по-ниски от България, а в 9 по-високи, отбелязва още авторът. След 2020 г. очакванията са подпомагането да бъде ограничено още повече.

Според Вълканов тенденцията в следващите години ще бъде големите животновъдни стопанства да стават още по-големи. Средните разполагат с малко време, за да оцелеят, но дребните ще изчезнат.

 

Цялата презентация виж ТУК

 

11:34ч. 11.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.