Заради дъждовете:

Жътвата на лавандулата в Ямболско спря

Жътвата на лавандулата в Ямболско спря

Жътвата на лавандулата в Ямболско спря заради дъждовете и студеното време, съобщи Гергина Христова дългогодишен производител на етеричната култура в региона.

„От три дни вали, хладното е. Ожънали сме само 40-50 декара, но се налага да спрем. Първите резултати са, че рандеманът е 1 литър масло от около 60 кг цвят. Все още обаче е рано да се правят изводи за качеството. Когато се ожъне всичко, картината ще е ясна“, обясни Христова.  Рандеманът при различните сортове е различен.

Очаква се жътвата да бъде възстановена в края на седмицата и да приключи към 25-26 юли.

Сега въпросът е дали влажното време и застудяването ще се отразят отрицателно върху количеството и качеството на лавандуловото масло.

Според Христова това зависи от сорта, както и от състоянието на цъфтежа - дали цветчетата са напълно разтворени или са в начална фаза.

Жътвата на лавандулата се бави и в Добричко, където в последните години много стопани се насочиха към тази култура. По данни на областната дирекция „Земеделие“ с лавандула са заети близо 25 хиляди декара. Това е 500% увеличение спрямо предходната година, когато са били 5440 дка. Най-големи са площи в Генерал Тошево – 7800 дка, и Добричка – 7700 дка. Това са общините, в които има изградени и най-много рафинерии за преработка. Въпреки това те се задъхват от работа и графиците са пълни със седмици напред заради многото поръчки.

 

07:29ч. 19.07.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.