Прогноза:

Жътвата на лавандулата се очаква да започне около 5-6 юли

Жътвата на лавандулата се очаква да започне около 5-6 юли

Тази година се очаква жътвата на лавандулата да започне около 5-6 юли.

„Полетата вече цъфтят, но заради честите валежи опрашването не протича нормално“, каза за AgroLife Гергина Христова, производител от района на Ямбол. Надеждата е времето да се стабилизира, температурите да се повишат и маслото да се качи в семенцата, за да не се повторят лошите добиви от 2016 г.

Миналата година разочарованието сред производителите беше голямо, тъй като заради големите дъждовете и резките температурни промени  лавандулата не успя да се налее с масло и реколтата беше с 25-30% по-ниска. Получи се и срив в цените – производителите очакваха около 120-130 лв. за литър лавандулово масло, но цената беше едва 70-90 лева. Надеждата сега е пазарната ситуация да е по-добра.

Страната ни е на първо място в световното производство на лавандулово масло от 2014 г. Години наред обаче площите с лавандула се увеличаваха безразборно и хаотично. Стигна се дотам, че на много места в Добруджа площите със зърно бяха заменени с лавандула. Загубите от м. г. обаче доведоха до охлаждане на страстите. Инвеститорите се изправиха пред доста трудности – лоши климатични условия, които налагат третиране с скъпи препарати за опазване на реколтата, липса на работна ръка, кражби по време на цъфтежа. При създаване на нови площи често се използват лоши разсади, което после влошава качеството на маслото.

Това показва, че и бизнесът с лавандула си има своите подводни камъни, затова не всички, които го започват, успяват.

В световен мащаб се произвеждат и търгуват около 400 тона лавандулово масло, като от тях над 100 тона се произвеждат в България.

 

 

19:07ч. 05.06.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.