:

Завийте марулите с полиетилен, докато се прихванат

Завийте марулите с полиетилен, докато се прихванат

Марулите, които се засаждат сега, за да презимуват и напролет да имате рано зелена салата на трапезата си, трябва първоначално да бъдат завити с полиетилен, докато се прихванат. Това казва производителят Митко Даскалов, който има оранжерии със зеленчуци край Пловдив и Айтос и е известен със своите разсади от домати, краставици и пипер на Женския пазар в столицата.

Марулите не са претенциозни към предшественика. Но е добре първо да наторите мястото с прегорял оборски тор, прекопайте и засадете растенията на педя едно от друго, като преди това откъснете листата наполовина, без да засягате сърцевината. След това завийте с найлон, тъй като в момента ту грее слънце, ту е студено, което задържа развитието на разсада.

Когато стръкчетата се прихванат, може да ги откриете, докато почнат големите слани и студовете.

Може да поръсите лехата с дървесни трици, които да обират излишната влага, за да не се развиват болести, съветва Митко Даскалов. През зимата отваряйте периодично тунела от двете страни. Целта е парникът да се проветрява, което е от решаващо значение за здравето на растенията.

Марулите трябва да се наблюдават – ако забележите, че пожълтяват, става дума за т.нар. салатно гниене, което се причинява от различни гъбички. Нападнатите растения трябва да се изкоренят и хвърлят незабавно, но не в компоста.

При добро развитие ще имате крехки и чисти марули собствено производство за великденската трапеза, категоричен е производителят.

11:37ч. 02.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.