Прогноза::

Задава се поскъпване на дървата за огрев

Задава се поскъпване на дървата за огрев

Цената на дървения материал се определя на пазарен принцип, поради което може и да има малко увеличение през новия отоплителен сезон, но то би било обусловено единствено от изсветляването на сектора. Това заяви днес зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов.

Той уточни обаче, че има големи количества дървен материал в Южна България, който не е оползотворен, а също има проблем с някои изкуствени гори, започнали да съхнат, което пък ще доведе скоро до свръхпредлагане и тогава неминуемо цената ще падне.

„През цялата 2015 година се говореше за незаконна сеч и мерките, които се вземат. Тези мерки във всички случаи са законодателни, организационни и те имат за цел да изсветлят горския бизнес“, коментира доц. Костов. Той уточни, че по-голямата част от тези мерки все още не са влезли в сила.

„Повечето ще влязат в сила след Нова година. Това може би ще доведе до частично повишаване на цената на крайния продукт, който е дървеният материал. Обществото обаче трябва да избира какво иска – дали искаме да имаме ред, дисциплина и запазване на природата в горите, щадящо ползване на горите, или трябва да продължаваме по досегашния начин“, каза още зам.-министърът.

Той допълни, че не само тези, които предлагат, но и тези които купуват незаконна дървесина, могат да бъдат подведени под отговорност при установяване на нарушение.

09:55ч. 24.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.