:

Зайци заменят калифорнийските червеи в измамите с европари

Зайци заменят калифорнийските червеи в измамите с европари

Зайците заменят калифорнийските червеи в опитите за измами с европари по мярката "Млад фермер" на новата програма за селските райони, стана ясно от изказване на аграрния зам.-министър Васил Грудев.

„Всички проекти, които са готвени извън Националната служба за съвети в земеделието, няма как да не забележим, че отново се опитваме да правим леко залитане към определени инвестиции, които чрез минимални инвестиция на самия бенефициент, да доведат до получаване на това ниво, което да бъде допустимо за подпомагане. В случая говоря за проекти, свързани с отглеждането на зайци. Буди впечатление в мен, че миналата програма беше калифорнийският червей, това го прекратихме. Сега виждам, че започва един процес по явно търсене на определени вратички с отглеждането на зайци. Може би се дължи на това, че зайците нямат съответната идентификация. А може би хората си мислят, че те лесно могат да бъдат транспортирани от един обект на друг и заявявани многократно", обясни зам.-министърът.

„Ние ще вземем необходимите мерки. Вече сме дискутирали с колегите от Фонд „Земеделие", за да не допуснем такова изкривяване. Казвам го за информация на земеделските стопани, че не е добре да се подвеждат по съветите на знайни и незнайни консултанти, а на първо място трябва да гледат бизнес логиката на своята инвестиция", уточни Грудев.

Свръхинтерес показа мярката за подпомагане на младите фермери по Програмата за развитие на селските райони, допълни още той. Условията за финансиране по нея са кандидатите за земеделски стопани да са на възраст до 40 години и да подготвят проект за развитие на определени стопански дейности.

От земеделското министерство припомнят, че Националната служба за съвети в земеделието изготвя проекти на фермерите напълно безплатно. Освен това агроекспертите помагат на земеделските стопани и след одобрението на проекта

15:30ч. 24.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.