
Менюто ще се изпитва и сред говеда и птици.
Билки и водорасли подобряват качеството на заешкото месо и допринасят за голямо количество продукция. Иновацията в животновъдството направиха български учени, съобщава "Новинар".
Според специалистите експериментът е приложим и за други домашни животни, като говеда и птици например.
Приемът на естествени хранителни добавки и билки от животните допринася за подобряване вкуса не само на месото им, а и на яйцата и млякото, показват изследвания на Института по биология и имунология на размножаването (ИБИР) при БАН.
Учените изпитвали ефекта на растения върху организма, а направените опити са въз основа на водораслото спирулина и билката бабини зъби, представя експеримента д-р Десислава Абаджиева.
Целта на експеримента е да се стимулира репродукцията и получаването на по-голям брой поколения и едновременно с това да се запази животинският продукт чист. Така месо, мляко и яйца ще се приемат без притеснение за здравето на човека, коментира Абаджиева.
В опитите участвали около 50 животни, на които били давани естествени добавки от 2 до 10 мг на килограм. Установена е оптимална доза за женските зайци до 3,5 мг, а при мъжките – 2,5 мг.
„Приемът на хранителни добавки с естествен произход има благоприятен ефект в зависимост от дозировката и сроковете на употреба“, заключава д-р Абаджиева.