Въпреки оптимизма на МЗХ:

Има сериозно напрежение сред тютюнопроизводителите

Има сериозно напрежение сред тютюнопроизводителите

Изкупната цена в Гърция е 2 пъти по-висока.

Кампанията по изкупуване на тютюна не е приключила и на 50%. Това каза за Агенция „Фокус” Асен Кичуков, зам.-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България.

По думите му, кампанията за изкупуване на тютюна е започнала още през месец октомври за определените сортове като „Вирджиния”, който е едролистният сорт.

„Преди Нова година беше стартирала от някои фирми кампанията по изкупуване на ориенталския тютюн, но в крайна сметка не можем да кажем, че е приключила дори на 50% изкупната кампания”, заяви той.

Според Кичуков все още има достатъчно големи количества тютюн на пазара.

„Проблемът е, че има много сериозно напрежение сред тютюнопроизводителите”, заяви тютюнопроизводителя, като допълни, че в понеделник ще се проведе среща на Национална асоциация на тютюнопроизводителите, където ще бъде взето решение по въпроса.

„На пазара има няколко фирми за изкупуване на тютюн, но реалните играчи са две-три фирми”, коментира Асен Кичуко=

Обаче в края на седмицата зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров каза„Има диалог между заинтересованите страни в бранша, като фирмите-изкупвачи  са обещали да бъдат изкупени наличните количества от произведената продукция.“

И обеща: "До един месец Закон за тютюна и тютюневите изделия се очаква да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание."

Това се разбра по време на среща с тютюнопроизводители от Гоцеделчевския район, където започна изкупуването.

Според министерството очакванията са тютюнът от реколта 2015 година да бъде изкупен 100 %. Бюджетът, необходим за националните доплащания за сектор „Тютюн“ от кампания 2015, е осигурен.

До 1-ви април средствата по националната преходна помощ на тютюнопроизводителите ще бъдат изплатени“, обеща Димитров.

По същото време от сдружение „Басма“ сигнализираха, че изкупните цени са много по-ниски от очакванията. "Има картелно споразумение сред фирмите-изкупвачи", коментира Иван Сабахлъков от сдружението за БНР.

Той казва още, че на българския пазар има 7-8 фирми, които изкупуват на абсолютно една и съща цена. Разликата в цената е 50 стотинки.

По думите на Сабахлъков въпреки очакванията за цена от 6 лева за килограм, в момент тютюнът се изкупува между 4.5 и 5 лева.

В същото време в съседна Гърция при едно и също качество и сорт тютюн изкупната цена е 2 пъти по-висока, отколкото у нас.

17:13ч. 08.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.