...:

Зам.-министър Цв. Димитров: От нестандартното мляко правете сирене и кашкавал

Зам.-министър Цв. Димитров: От нестандартното мляко правете сирене и кашкавал

Няма да има санкции за фермите, чието мляко не отговаря на европейските стандарти

20 хиляди тона от произведеното в България сурово мляко не отговаря на европейските изисквания, съобщи заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров пред БНР.

Заместник-министърът уточни също, че няма да бъдат налагани санкции на фермите, които произвеждат неотговарящо на европейските стандарти мляко.

При подписването на договора за присъединяване на България към ЕС българския бизнес в млечния сектор получи възможността да преработва все още неотговарящо на изискванията на ЕС сурово краве мляко, предназначено само за национален пазар в рамките на определен преходен период от време.

Според действащата правна мярка на ЕС преходният период ще приключи на 31.12. 2015 г. След тази дата производството и предлагането на краве мляко ще бъде аналогично с другите държави в ЕС и в съответствие с Регламент 853/2004 ЕО.

Обаче Европейската комисия не отменя правото на България да произвежда от такова мляко продукти с дълъг период на зреене. "Това са сирене и кашкавал", конкретизира зам.-министър Димитров.

13:50ч. 25.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.